Peuff… nu e de saker på gång.

Jag har inte gjort mycket väsen av mig här på min egen blogg på sista tiden. Det är väl dels av brist på saker att skriva om samt två andra faktorer:

1. Praktik
Ja, för ett bra tag sedan gick jag igenom en lista på filmare i staden och listade lämpliga produktionsbolag. Efter det gick jag ut med CV’s till deras epost-adresser i en “går det så går det”-tanke. Runt ett dussin e-brev blev det. En svarade att han inte hade något just då och en ville träffas på en kaffe.

Jag dricker ju inte kaffe men det tänkte jag inte låta mig hindras av. Vi möttes upp. Pratade lite, visade en dvd med saker jag gjort. Men kontentan då var att han inte hade råd med en anställd. Kanske kunde jag skaffa F-Skatt-sedel så jag kunde jobba under frilans?

Nån vecka gick och jag hörde mig för lite här och var om just F-Skatt-sedel och vad det innebär för mig som privatperson. Men så en dag ringde det på telefonen. Han hade helt apropå kommit i kontakt med arbetsförmedlingen som påpekat att här är ett gyllene läge för praktikplats. Och hur som haver så spenderar jag nu dagarna på Jägargården, gamla I5, Östersund, Kongro Produktion AB och gör reklamfilmer.

Vad kan jag säga att jag gjort då som visas på etern? Jo ni:

här i TV4 Jämtland går just nu reklamfilmer för

Intersport “Vi är beredd, är ni?” (pillade lite i slutliga ljudläggningen)
Office “Jerryz Dansband” (assistent vid filmning, redigerade, compositerade in “Bert Karlsson”)

I Västerås har jag för mig att det går en

Lofsdalen “levande bildspel” (Animerat och ljudlagt (ej speaker))

Plus en till som jag inte minns namnet på just nu men som går här i jämtland iallafall.

2. Filmstar

“Vad kallar man en misslyckad filmskapare? Jo, en ‘kritiker’…”

Det var vad jag lite skämtsamt tänkte när en viss _Nemo_ tog kontakt via voodoofilm-forumet som jag brukar frekventera. Han hade kommit upp till chefsposition på en filmblogg, ville organisera om och ta in ett par nya skribenter.

Detta koincerade (swenglish galore) ju med mina planer på att börja recensera filmer själv och jag kunde ju inte annat än anmäla intresse. Ville inte sprida det så mycket innan det blev lite mer fasta på saker och ting. Men nu när jag fått inloggningsuppgifter och jag skrivit två inlägg där redan så kan man väl säga att katten smitit ur säcken.

Vad kan man då säga om dessa två grejer? Målet i mitt liv är ju att göra långfilmer. Hur ska det här då hjälpa? Ja, varför inte egentligen? Ridley Scott började som reklamfilmare, och för inte så länge sedan läste jag att koreanska hoppet Chan Wook Park startade som Filmkritiker.

I övrigt då? Jo jag har sneglat på ny dator på sistone. Är min dator paj? nej, jag använder den för fullt. Men den är ju nått år nu, chassit flera år äldre än det halvgamla innanmätet. En singel-processor med IDE-hårddiskar och tvåårigt ATI-grafikkort står sig inte långt när jag ska redigera film i full HD… i det hemska HDV-formatet dessutom.

Och inte nog med det! Visserligen så är ju full HD inte nått att spotta på, men det är kass komprimerat och pallar inte mycket när det gäller färgkorrigering. Och… och…

SCARLET!

Då fick jag det sagt också. Jag kollar varje dag in på scarletuser och läser om den nya kameran. 3K för $3K var konceptet under NAB i våras och min haka nådde golvet. Specs’en var alltför bra för att vara sant. Och vad gjorde Jim Jannard för en månad sedan? jo han går in på forumet, slänger in ett meddellande i stil med “Ni var imponerad på vad vi skulle göra med Scarlet då? Ni har ingen aning om hur mycket bättre den är nu”. Vi sitter alla på helspänn, 13e November är datumet. Det är då vi ska få veta vad som ändrats. Och jag har ärligen talat slut på idéer. Så länge den är i samma prisrymnd som förut så är jag glad över alla andra möjliga förbättringar.

Man vill verkligen veta vad som hänt. Jag vill veta hur bra min nästa kamera blir.

Jag kollade in lite 3K från RedOne och då upptäckte jag att datorn faktiskt nästan kunde spela upp formatet i full skärmupplösning. Därför sneglar jag på ny dator. Men det som får mig att hosta lite är dock att det jag pratar om är pengar. För det handlar om en dator för 8-9 000 kr… Plus en kamera för runt 25-30 000 kr. Och helst vill jag ju ha både en fullHD-skärm till datorn och en FullHD-projektor med tillhörande HD-ljudsystem för att titta på film med.

Pengarna måtte börja rulla in snart. Medan jag ännu är ungkarl och kan prioritera sånna här ekonomsikt oförsvarbara utlägg.

Nu har jag orddiarreat tillräkligt för ikväll. Natt på er!

//PS/

Mina recensioner kommer jag nog ändå att göra här eftersom Filmstar hellst vill hålla sig till nya filmer. Men jag ska nog lyckas smyga in en och annan dit också i min kvot av mer obskyra inlägg.

Första gänget med recensioner blir nog Rambo-boxen. Alla fyra filmer som en följetång i 5 delar (extramaterialet får en egen), Därefter kanske jag tar Cobra och efter det Commando… Ska försöka hålla en röd tråd genom allt det här.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.